S Hradeckými na Hrádek


<< předchozí | zápis | další >>

11. květen 2024 - Hrádek u Nechanic | autor: Duch


Sobotní výprava se nesla v duchu „mládí vpřed“, poněvadž šest z osmi dětských účastníků tvořili členové nejmladší družiny Kolibříků. Výprava se nejprve vydala vlakem do Nového Bydžova, kde jsme si prohlédli toto bývalé krajské město, vyfotili si novogotickou radniční budovu a zaskotačili si na místním hřišti.

Následně jsme se autobusem přesunuli do Nechanic, kde jsme viděli pamětní desku místního rodáka, československého ministra financí Aloise Rašína. Odtud jsme skrz pole i lesy dorazili k našemu hlavnímu cíli – Hrádku u Nechanic. Tento novogotický zámek ne nepodobný zámkům anglickým si nechal postavit jako reprezentační sídlo rod Harrachů. Šlechtický majestát je tu dodnes poznat, a tak jsme mohli obdivovat Rytířský sál, kapli či knihovnu s falešnými knihami. Také tu najdeme světový unikát – hodiny v podobě orlice.

Po prohlídce jsme se vydali přes vyhlídku na okolí zpět do Nechanic, kde jsme si koupili drobné občerstvení a zkrátili jsme si čekání na autobus hrou na buldoky. Pak už jsme se jen vrátili přes Hradec Králové a Pardubice zase do Kolína, kde jsme si řekli pokřik a rozešli domů.